حد نصاب معاملات به چه منظور است؟
فوریه 19, 2024حسابرسی بیمه تامین اجتماعی چیست و چگونه انجام می شود؟
فوریه 19, 2024همه چیز در مورد فرق بیمه اختیاری و مشاغل آزاد
یمه شاید یکی از اصلی ترین پس انداز در طول سالیان عمر هر فرد باشد. بیمه با مزایایی مانند از کارافتادگی، بازنشستگی و بیمه درمانی و .. تمامی افراد را به این سمت می کشانند که از خدمات ان استفاده نمایند. اگر تحت هر شرایطی بیمه تامین اجتماعی نیستید و یا کارفرما مجبور به پرداخت بیمه شما نیست و نمی توانید از خدمات بیمه تامین اجتماعی استفاده نمایید، می توانید خود را بیمه کنید. بیمه خویش فرما (بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد) و بیمه اختیاری هر دو زیر نظر سازمان تامین اجتماعی می باشد. ما در این مقاله تفاوت بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد و همچنین فرق بیمه مشاغل آزاد با بیمه اختیاری، شرایط و هزینه پرداخت آن ها را بطور کامل توضیح میدهیم و در مورد بیمه مشاغل آزاد بهتر است یا اختیاری نیز صحبت می کنیم.
در این مقاله می خوانید:
بیمه اختیاری چیست؟
بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟ اگر شما جز افرادی هستید که مشمول هیچ بیمه ای نیستید و تحت پوشش بیمه شخص دیگری نیستید، می توانید به سازمان تامین اجتماعی مراجعه نمایید و درخواست بیمه اختیاری(بیمه آزاد تامین اجتماعی) بدهید. براي پوشش بيمه اي افرادي كه مدتي به واسطه اشتغال تحت پوشش بيمه اجتماعي بوده اما به دليل عدم اشتغال، از پوشش اين بيمه خارج شده اند، اين گونه اشخاص با دارا بودن حداقل ٣٠ روز سابقه پرداخت حق بيمه تامین اجتماعی، مي توانند بيمه خود را به طور اختياري ادامه دهند. در این قرارداد مبلغ بیمه توسط خود شخص مشخص می گردد که در زمان مشخص و بصورت مستمر می بایست پرداخت گردد. هزینه پرداختی باید ۲۶ درصد از مبلغ قرارداد منعقد شده بین سازمان تامین اجتماعی و بیمه شده می باشد. لازم به ذکر است تا مادامی که پرداخت صورت بگیرد می توان از تمامی خدمات بیمه تامین اجتماعی استفاده کرد. البته بیمه بیکاری به افرادی که دارای بیمه اختیاری هستند ، تعلق نمی گیرد. ولی سایر خدمات مانند بیمه درمانی با پرداخت هزینه سرانه مشمول این نوع بیمه می شود. بیمه اختیاری امکان سه بار قرارداد بستن با بیمه را فراهم کرده است و در صورت انقطلاع، مدت زمان ما بین جز سوابق لحاظ نمی شود. متقاضيان بيمه اختياري مي توانند تا سن ۵۰ سالگي با دارا بودن حداقل ٣٠ روز سابقه پرداخت حق بيمه كه به لحاظ بازنشستگي معتبر باشد، بيمه خود را به طور اختياري در اين سازمان ادامه دهند
بیشتر بخوانید: عملیات محاسبه راس گیری چک چگونه انجام می شود؟
بیمه مشاغل آزاد چیست؟
بیمه مشاغل آزاد درمواردی که فرد از بیمه اجباری استفاده نکند، در مشاغل آزاد باید از بیمه خویش فرما استفاده نماید. استفاده از این سبک بیمه دارای شرایط و ضوابط خاصی است که در ادامه بیشتر درمورد ان صحبت می کنیم. در ببیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی برای هر یک از موارد بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی درصد خواستی بصورت جداگانه در نظر گرفته می شود
- بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی با ۱۲ درصد است. پرداخت مستمری به بازماندگان در صورت فوت ارائه می شود.
- بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی ۱۴درصد محاسبه می شود. این بیمه شامل از کارافتادگی جزیی شامل نقص عضو نمی شود
- بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی ،دریافت بیمه از کارافتادگی، بیمه درمان، هزینه کفن و دفن با ۱۸درصد است
- هزینه پرداختی براساس میزن حقوق دریافتی در بازنشستگی که خود شخص مشخص می کند، پرداخت می شود.
- افرادی که بالای ۵۰ سال سن داشته باشند نمی توانند از این بیمه استفاده نمایند و برای کسانی که بیش از ۵۰ سال سن دارند به ازای هرســال افزایش سن، به یک سال سابقه قبلی نیاز دارند
- درصورت داشتن ۱۰ سال سابقه بیمه د بدون لحاظ شرط سنی جهت استفاده از این بیمه می توانند اقدام کنند
- بیمه مشاغل ازاد شامل بازنشستگی و فوت می باشد ولی بیمه برای بازنشستگی و فوت با نرخ ۱۲ درصد محاسبه می شود.
- بعد از ۵ سال از رد کردن بیمه مشاغل ازاد محاسبه حق بیمه متفاوت خواهد شد
- خدمات بیمه بیکاری، کمکهزینه ازدواج، غرامت دســتمزد ایام بیماری و بارداری، پروتز و اروتز در این نوع بیمه ارائه نمیشود.
- در صورتی که هزینه بیشتری در ابتدای قرارداد با تامین اجتماعی تعیین کرده باشید در هنگام بازنشستگی یا فوت بیشتر به عنوان مستمری دریافت خواهید کرد.
حق بیمه پرداختی بیمه مشاغل آزاد و بیمه اختیاری و اجباری در سال ۱۴۰۱
بیمه پرداختی و مقایسه بیمه مشاغل آزاد، بیمه اجباری و بیمه اختیاری
ردیف | شرح | برای یک ماه |
۱ | بیمه سهم کارگر – ۷% | ۳.۹۷۵.۸۲۰ |
۲ | بیمه سهم کارفرما – ۲۳% | ۱۳.۰۶۳.۴۲۰ |
۳ | بیمه اختیاری | ۱۳.۵۵۰.۰۰۰ |
۴ | بیمه مشاغل آزاد- %۱۸ | ۷.۵۰۰.۰۰۰ |
۵ | بیمه مشاغل آزاد – ۱۴% | ۵.۸۵۰.۰۰۰ |
تفاوت بیمه اختیاری و بیمه مشاغل ازاد چیست؟
فرق بیمه اختیاری و مشاغل آزاد به شرح زیر است:
- بیمه اختیاری برای کلیه خدمات اعم از بازنشستی، خدمات کفن و دفن، اروتز و پروتز از کارافتادگی ۲۶ درصد اختصاص داده است. در بیمه مشاغل ازاد برای هر یک از موارد فوق درصد خواستی بصورت جداگانه در نظر گرفته می شود. برای مثال سرانه بیمه درمانی ۱۸ درصد است که در بالا به ریز به ان اشاره شده است.
- یک فرق بیمه اختیاری و اجباری این است که بیمه مشاغل ازاد دارای محدودیت سن است این در حالی است که بیمه اختیاری محدودیت سنی ندارد.
- در بیمه مشاغل آزاد اگر بیش از ۵ سال سابقه داشته باشد، نحوه محاسبه نرخ تفاوت پیدا می کند. در حالی که در بیمه اختیاری حق بیمه تا ۳۰ سال به صورت یکسان محاسبه می شود.
- نرخ محاسبه بیمه برای اختیاری برابر ۲۶ درصد مبلغ تعیین شده می باشد. این در حالی است که در مشاغل ازاد مبلغ مستمری بازنشستکی و یا فوت براساس مبلغ تعیین شده در اول قرارداد می باشد.
با قابلیتها و امکانات نرم افزار انبارداری و نرم افزار حسابداری میزان بیشتر آشنا شوید
تفاوت بیمه اجباری با بیمه اختیاری و مشاغل آزاد
تفاوت بیمه اختیاری و خویش فرما یا تفاوت بیمه مشاغل آزاد و اختیاری: اگر فرد در سازمانی مشغول به فعالیت باشد می بایست توسط کارفرما بیمه شود، این نوع از بیمه که توسط کارفرما برای کارگران رد می شود، بیمه اجباری می باشد این بیمه متفاوت با بیمه خویش فرماست چرا که توسط شخص دیگر که در سمت کارفرما می باشد پرداخت می گردد. بیمه خویش فرما بصورت اختیاری است این در حالی است که بیمه اجباری همانطور که از نامش پیداست اجباری می باشد. و کارفرما بابت هر روز کارکرد کارگز می بایست او را در محل کار بیمه کند. از تفاوت عمده این دو بیمه می بایست به حمایت دولت از بیمه اجباری توجه ویژه کرد. بیمه اجباری تحت حمایت قضایی دولت می باشد این در حالی است که بیمه خویش فرما مشمول آن نمی شود. البته در بیمه تامین اجتماعی به این مسئله اشاره شده است ولی بطور کلی بیمه اجباری بیشتر از بیمه خویش فرما مورد حمایت دولت می باشد. در این صورت چنانچه کارگری در طول اشتغال نیاز به خدمات تامیناجتماعی داشته باشد، در چارچوب قانون میتواند پیگیر حقوق کار و بیمه خود شود. در حالی که در بیمههای خویشفرما، اجباری در پوشش بیمهای نیست و متقاضی با اختیار و در چارچوب نظام بیمهای خود را تحت پوشش بیمه قرار میدهد لازم به ذکر است یکی دیگر از تفاوت بیمه آزاد و اختیاری این است که بیمه شدگان اختیاری و مشاغل ازاد هیچ کدام از هزینه عائله مندی برخوردار نمی شوند. با امکانات و قابلیت های نرم افزار حقوق و دستمزد میزان آشنا شوید.
تفاوت بیمه اختیاری با مشاغل آزاد
بیمه اختیاری | بیمه مشاغل آزاد |
نیازمند حداقل ۳۰ روز سابقه بیمه | بدون نیاز به سابقه |
بدون نیاز به پروانه کسب | نیازمند پروانه کسب |
بدون سرانه درمان | با سرانه درمان |
دارای نرخ ۲۷ درصد | سه نرخ ۱۲ درصد، ۱۴ درصد، ۱۸ درصد |
دفترچه درمان اجباری | دفترچه درمان اختیاری |
شامل از کارافتادگی فوت و بازنشستگی | با توجه به نرخ تعهدات کارافتادگی ،فوت و بازنشستگی تعیین می گردد |
بیمه اختیاری بهتر است یا مشاغل آزاد؟
در مورد فرق بیمه اختیاری و مشاغل آزاد باید گفت که، تفاوت چندانی با هم ندارند. كليه صاحبان حرفه ومشاغل ازاد مانند افراد صنفي وبازرگان واشخاص حقيقي صاحب صنعت و بهره برداران معادن می توانند از بيمه مشاغل ازاد استفاده نمایند و بيمه اختياري در خصوص كساني ميباشد كه بعللي ازعلتهاي مندرج درقانون بيمه هاي اجتماعي ازرديف بيمه شدگان خارج شده يابشوند مي توانند بيمه خود رابصورت اختياري ادامه دهند.
بیشتر بخوانید: حقوق و مزایای سال ۱۴۰۰
هزینه و مهلت پرداخت بیمه اختیاری و مشاغل آزاد
در بیمه مشاغل ازاد به مدت سه ماه از اخرین پرداخت، مهلت پرداخت وجود دارد. نرخ حق بیمه ١٤درصد(١٢ درصد سهم بیمه شده + ٢ درصد سهم دولت)شامل بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی، نرخ حق بیمه ١٦درصد(١٤درصد سهم بیمه شده+ ٢درصد سهم دولت)شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و نرخ حق بیمه ٢٠درصد(١٨درصد سهم بیمه شده+ ٢درصد سهم دولت) شامل بازنشستگی، فوت و ازكارافتادگی است.
در بیمه اختیاری حق بيمه هرماه را حداكثر تا آخرين روز ٢ ماه بعد پرداخت كنند، در غير اينصورت قرارداد منعقده از تاريخ عدم پرداخت حق بيمه لغو و ادامه بيمه آنان موكول به تسليم تقاضاي جديد و موافقت سازمان تامين اجتماعي خواهد بود. نرخ پرداخت حق بیمه معادل ۲۶ درصد دستمزد که مبنای پرداخت بوده است، می باشد.
نحوه ثبت نام بیمه مشاغل آزاد و اختیاری
نحوه ثبت نام بیمه مشاغل آزاد و اختیاریتفاوت بیمه اختیاری و مشاغل آزاد تامین اجتماعی: ثبت نام بیمه مشاغل ازاد و بیمه اختیاری هر دو پروتکل مشابهی دارند، فرد با مراجعه به سازمان و ارائه موارد درخواستی مانند عکس و فرم تکمیلی، اقدام به اخذ قرارداد می کند. ظرف دو ماه می بایست استحقاق و یا عدم استحقاق شخص از طرف بیمه مورد ارزیابی قرار بگیرد. بعد از دریافت نتیجه مثبت ارزیابی قرارداد با متقاضی منعقد می گردد. درگذشته گواهی کمیسیون پزشــکی برای بیمه اختیاری الزامی بود که با اصلاحات اخیر در آییننامه بیمه اختیاری تشخیص و گواهی پزشک معتمد سازمان کافی است.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام بیمه اختیاری و مشاغل آزاد :
۱-درزمان تقاضا کمتر از ۹ ماه از تاریخ آخرین قطع بیمه گذشته باشد.
۲-قبل ازآخرین قطع بیمه ۳۶۵ روزپیوسته دارای سابقه باشد.
- سوابق بیمه ای – در صورت داشتن سوابق
آیا امکان تغییر بیمه مشاغل آزاد به اختیاری است؟
بله ، نکته ابله ، نکته ای که در موارد بالا وجود دارد در صورت نداشتن ۳۰ روز سابقه حق بیمه در تامین اجتماعی جهت رد کردن بیمه اختیاری این امکان وجود دارد که ۳۰ روز به عنوان بیمه مشاغل ازاد بیمه رد شود و شپش به بیمه اختیاری تغییر وضعیت پیدا کند. ی که در موارد بالا وجود دارد در صورت نداشتن ۳۰ روز سابقه حق بیمه در تامین اجتماعی جهت رد کردن بیمه اختیاری این امکان وجود دارد که ۳۰ روز به عنوان بیمه مشاغل ازاد بیمه رد شود و شپش به بیمه اختیاری تغییر وضعیت پیدا کند.
شرایط بیمه اختیاری و مشاغل آزاد
شرایط اصلی برای رد کردن بیمه اختیاری داشتن حداقل ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه در تامین اجتماعی می باشد. داشتن حداکثرسن درزمان پذیرش برای مردان و زنان ٥٠ سال تمام می باشد . در بیمه اختیاری در صورت داشتن ۱۰ سال سابقه بیمه می توان بعد از ۵۰ سال سن بیمه رد کرد . این در حالی است که قانون حداکثر سن برای مشاغل ازاد وجود دارد و در صورت بالاتر بودن سن از ۵۵ سال امکان خرید سال ها فراهم می شود و کسانی که بیش از ۵۰ سال سن دارند به ازای هرســال افزایش سن، به یک سال سابقه قبلی نیاز دارند.
ویدئو آموزشی تفاوت بیمه اختیاری با بیمه مشاغل آزاد
دانلود فایل PDF مقاله: تفاوت بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد در چیست؟