حسابداری دولتی چیست: تعریف، اهداف، اصول + وظایف حسابداری دولتی
فوریه 27, 2024محاسبه حقوق، دستمزد و مزایای سال ۱۴۰۳ برای کارگران و کارمندان
مارس 5, 2024مقدمه
عملیات حسابداری فرآیندی است که درآن عملیات هایی همچون جمع آوری، ثبت، طبقه بندی، خلاصه کردن و تهیه گزارش های مالی در آن صورت می گیرد و از طریق آن افرادی همچون مدیران مالی، مدیران سازمانی و یا مقامات مالیاتی می توانند از این اطلاعات استفاده کنند. بنابراین یکی از مهمترین اهداف این رشته تربیت کردن نیروی انسانی متخصص در اموری همچون جمع آوری، طبقه بندی و ثبت اطلاعات و همچنین تهیه گزارش های مالی مطابق معیار های سازمان ها می باشد که در این مقاله از سایت میزان به یکی از مهمترین زیر شاخه های این رشته که با این اطلاعات سروکار دارد، یعنی حسابداری مدیریت می پردازیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
حسابداری مدیریت چیست و شامل چه فعالیت هایی است؟
تعریف حسابداری مدیریت
اگر بخواهیم به صورت علمی حسابداری مدیریت را تعریف کنیم، حسابداری مدیریت به مجموعه فرآیند هایی گفته می شود که در آن به جمع آوری، طبقه بندی، اندازه گیری و پردازش و تفسیر اطلاعات مورد نیاز برای مدیریت مالی مجموعه پرداخته می شود تا برای برنامه ریزی و مدیریت کسب و کار مربوطه استفاده گردد. بنابراین به طور خلاصه حسابداری مدیریت به معنای فرآیندی از تهیه گزارش های مالی است که آماری دقیق و به موقع برای تصمیم گیری های کوتاه مدت و بلند مدت به مدیران مربوطه می دهد. این دانش به آن ها کمک می کند که عملیات هایی همچون شناسایی، ارزیابی، تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری سریع تر انجام شود و در نتیجه دستیابی به اهداف سازمانی مجموعه را تسهیل کند.
قبل از انتخاب و خرید نرم افزار حسابداری، جهت آشنایی با امکانات نرم افزار حسابداری میزان کلیک کنید
حسابداری مدیریت شامل چه فعالیت هایی است؟
فعالیت هایی که یک حسابدار مدیریت انجام می دهد بسیار گسترده و متنوع می باشد اما مهمترین فعالیتی که انجام می دهد تهیه و ارائه گزارش های مالی و همچنین گزارش عملکرد سازمان به مدیران مربوطه می باشد. از جمله وظایف مهم دیگرآن ها عبارت اند از:
- تجزیه تحلیل اطلاعات مالی و داده هایی که واحد حسابداری مالی به آن ها ارائه می دهد
- پیشبینی بودجه لازم برای اجرا فعالیت های پیش رو
- جمع آوری و ثبت اطلاعات آماری
- تنظیم و ارائه به موقع گزارش های مالی
- تصمیم گیری در امور مالی مجموعه و ایجاد هماهنگی های لازم با واحد های مالی
- گزارش گیری از عملکرد شرکت
مزایا و اهداف حسابداری مدیریت
گزارشی که حسابدار مدیریت از تمامی بخش ها با جزیات ارائه می کند، وضعیت مجموعه را به خوبی روشن می سازد. یعنی با یک گزارش جامع حسابدار مدیریت می تواند نقاط ضعف و قدرت مجموعه را مشخص کند. از جمله دیگر مزایایی که حسابداری مدیریتی دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به مدیران مجموعه برای تصمیم گیری های بهتر مالی
- برنامه ریزی های درست در جهت رسیدن به اهداف مالی تعیین شده برای سازمان
- پیش بینی سود و بهبود فرایند های سود اوری
- مدیریت استراتژیک بحران های مالی در مواقع مهم
- شناسایی فرصت های مهم مقابله با تهدید های سازمان
تفاوت حسابداری مدیریت و حسابداری مالی
حسابداری مدیریت و حسابداری مالی دو شاخه جدا از علم حسابداری هستند که هرکدام هدف های مخصوص به خود را دنبال می کنند اما با این که اهداف آن ها جدا از یکدیگر هستند اما هر دو آن ها برای رسیدن و دستیابی به اهداف خود نیازمند اعداد می باشند. برای مثال حسابداری مالی با اعدادی که به دست می آورد به حسابداری مدیریت کمک می کند که برای آینده برنامه ریزی کند. به همین منظور اکثر کسب و کارها برای رسیدن به اهداف خود از این دو شاخه حسابداری یعنی حسابداری مدیریت و حسابداری مالی استفاده می کنند. از دیگر تفاوت های این دو نوع می توان به نوع دیدگاه نیز اشاره کرد که نوع دیدگاه این دو رشته نیز با یکدیگر متفاوت است. برای مثال حسابداری مالی به گذشته نگاه می کند و صورت های مالی گذشته را مورد تجزیه تحلیل داده و از نتایج به دست آمده استفاده می کند اما در حسابداری مدیریتی به دلیل این که نوع نگاه آینده نگرانه می باشد، از نتایج به دست آمده توسط حسابداری مالی برای پیشبینی بودجه، برآورد های هزینه و درآمد و همچنین هزینه های آتی استفاده می کند.
وظایف حسابدار مدیریت
از جمله وظایف مهم حسابداران مدیریتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تهیه و تنظیم اطلاعات مالی برای برنامه ریزی های مالی
یکی از مهمترین وظایفی که حسابداران مدیریت بر عهده دارند، گرد آوری اطلاعات مالی برای برنامه ریزی می باشد که شامل مراحلی همچون تصمیم گیری برای اهداف، پیشبینی وضعیت آینده و همچنین تعریف بودجه نیز می باشد.
- نظارت بر بخش های مختلف مجموعه و ارزیابی عملکرد آن ها
یکی دیگر از وظایف مهم حسابداری مدیریت نظارت بر برنامه ریزی های مجموعه و مدیریت آن هاست که نقاط ضعف و قوت آن ها را مشخص کرده و در رسیدن به اهداف مالی مورد نظر به ان ها مشاوره می دهد.
- همکاری با مدیران در زمینه های مشاوره و نظارت بر فرایند های مالی
حسابداران مدیریتی با استفاده از روش های اندازه گیری هزینه ها، ارزیابی قرارداد ها، پروژه ها و همچنین سنجش کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان کمک می کنند تا گزارشی واقعی از وضعیت مالی کسب و کار مجموعه داشته باشند.
- پیش بینی
حسابداران مدیریت می توانند با استفاده از اطلاعات ارائه شده توسط حسابداران مالی به پیش بینی بحران ها و تاثیرات ان ها بر روی کسب و کار مجموعه بپردازند و حتی از طریق آن اطلاعات مالی میزان سود حاصله از فعالیت های تچاری اعم از محصولات یا خدمات ارائه شده را پیش بینی کنند.
نتیجه گیری
با توجه به توضیحاتی که داده شد دانستیم که حسابداری مدیریت یکی از مهمترین و اساسی ترین شاخه های حسابداری می باشد. حسابدار مدیریتی به واسطه توانایی هایی که دارد می تواند گزارش هایی را به مدیران مجموعه ارائه کند که تاثیر بسزایی در آینده کسب و کار مجموعه داشته باشد و به طور غیر مستفیم بر روی سود اوری مجموعه تاثیر بگذارد. بنابراین این رشته یکی از پردرآمد ترین رشته های حسابداری نیز محسوب می شود و برای چنین شاخه ای حقوق و دستمزد بالایی نیز در نظر می گیرند.
دریافت این مقاله به صورت فایل PDF: حسابداری مدیریت